Examen

Het examen

Natuurlijk worden je autorijlessen uiteindelijk afgesloten met een rijexamen.
Het auto rijexamen duurt in totaal maximaal 55 minuten.
Om een praktijkexamen aan te kunnen vragen bij het CBR, moet je een DigiD hebben.
Met een DigiD kun je vervolgens de rijschool machtigen die dan alles voor je regelt.

Begin van het CBR praktijkexamen

Door je instructeur wordt je voorgesteld aan je examinator. Hij/zij zal je legitimatie en theoriecertificaat op geldigheid controleren. De examinator legt uit wat hij/zij van je verwacht. Vervolgens wordt buiten een oogtest gedaan. Na deze oogtest wordt de verlichting van de auto gecontroleerd. Hierna zullen er vragen volgen over het dashboard of hetgeen onder de motorkap.

De rit

Het rijden kan beginnen en duurt ongeveer 40 minuten. (Waarschijnlijk een bekende route van de autorijles.) De examinator let onder meer op jouw kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Je zal tijdens je examen twee speciale verrichtingen moeten doen. Zo kan de examinator je vragen om in een straat een veilige mogelijkheid te zoeken om te keren, of een parkeerplaats te zoeken op een parkeerterrein of in een straat. Jij bepaalt dan waar en wanneer je dat doet, steeds houd je daarbij rekening met veiligheid en doorstroming.

Als er zich tijdens de examenrit een bepaalde verkeerssituatie gaat voordoen, kan de examinator je vragen de auto daarna even aan de kant te zetten. Je kunt dan enkele vragen krijgen om na te gaan hoe je de verkeerssituatie hebt aangepakt.

Zelfreflectie

Thuis of tijdens de rijlessen vul je een vragenlijst in. De lijst geef je aan het begin gesloten aan de examinator. Deze bekijkt jouw antwoorden pas na de uitslag. (dus wat je ook invult dit heeft geen invloed op de uitslag) Na het examen bespreekt de examinator met jou de antwoorden. Daardoor weet je waar jij na je examen of toets risico’s loopt en waar je nog aan moet werken.

Direct na afloop van het autoexamen vertelt de examinator in het CBR examencentrum de uitslag. Als je bent geslaagd voor je autoexamen dan kun je na 5 werkdagen op het gemeentehuis je autorijbewijs ophalen. De examinator geeft geen papieren mee als je geslaagd bent voor het auto examen. Hij zal de informatie elektronisch doorsturen naar het gemeentehuis. Natuurlijk moet je als je naar het gemeentehuis gaat wel een geldig legitimatie middel meenemen ,een pasfoto en ongeveer 50 euro.

Machtig Rijvisie met DigiD

Voordat de rijschool het rijexamen voor jou gaat aanvragen moet jij daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een machtiging. Zo ontvang je direct bericht als de rijschool het examen voor je heeft gereserveerd of als je examen is verschoven. Daarnaast zijn jouw adresgegevens automatisch beschikbaar voor jouw rijschool in het reserveringssysteem van het CBR.

Het machtigen doe je op mijn.cbr.nl met je DigiD. DigiD is jouw persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten. Geef deze nooit aan een ander. In de flyer staat precies wat je moet doen om je rijschool te machtigen. De machtiging blijft geldig tot je bent geslaagd. Wil je de machtiging eerder intrekken, lees dan eerst de voorwaarden.

Voor het machtigen heb je het nummer van onze rijschool nodig: 2413U3

Download hier de flyer met instructies: Stappenplan DigiD.pdf